Γίνε Αιμοδότης - Δώσε Αίμα

Γίνε Αιμοδότης - Δώσε Αίμα

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011


Aιμορραγία

•    Τι είναι αιμορραγία

    Με τον όρο αιμορραγία ονομάζουμε την απώλεια αίματος,  η οποία συμβαίνει μετά από κάποιον τραυματισμό.
    Αν το αγγείο που αιμορραγεί είναι φλέβα, το αίμα είναι σκούρο κόκκινο, ρέει απαλά και η αιμορραγία λέγεται φλεβική.
    Αν είναι αρτηρία, το αίμα είναι φωτεινό κόκκινο, αναβλύζει σαν ρυθμικός πίδακας και η αιμορραγία λέγεται αρτηριακή.
    Τέλος, αν εμπλέκονται και των δυο ειδών αγγεία, η αιμορραγία λέγεται μικτή.
   
    Ανεξάρτητα από το είδος της αιμορραγίας, η αντιμετώπιση παραμένει η ίδια. Δεν χρειάζεται δηλαδή να ξεχωρίσουμε για ποιο αγγείο πρόκειται. Ο διαχωρισμός αυτός είναι καθαρά ενημερωτικός και δεν επηρεάζει καθόλου τις πρώτες βοήθειες.
   
•    Πώς αντιμετωπίζουμε την αιμορραγία
    Οποιαδήποτε αιμορραγία, από την πιο μικρή έως την πιο μεγάλη, σταματάει με απλή πίεση. Τοποθετούμε καθαρές γάζες πάνω από το τραύμα που αιμορραγεί και δένουμε με ελαστικό επίδεσμο. Αν οι γάζες  ποτίσουν με αίμα δεν τις βγάζουμε, για να μην τραβήξουμε τα πήγματα που έχουν δημιουργηθεί, αλλά βάζουμε καινούργιες από πάνω.
    Πιέζουμε με το χέρι μας πάνω από τον επίδεσμο μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία ή μέχρι να πάμε στο νοσοκομείο, με επιμονή.
            
    Αν δεν έχουμε γάζες, η πίεση με κάποιο μαντήλι, μια πετσέτα, ή στην ανάγκη με το γυμνό χέρι μας, θα είναι το ίδιο αποτελεσματική.
    Μην χάνετε την ψυχραιμία σας αν βλέπετε πως η ροή του αίματος δεν σταματάει. Αν πιέσετε για 15 λεπτά συνεχώς, στο 95% των περιπτώσεων, το αίμα θα σταματήσει. Αν πρόκειται για την σπάνια εκείνη περίπτωση που έχουμε τραυματισμό ενός μεγάλου αγγείου και το αίμα δεν σταματάει, θα πιέζουμε συνεχώς μέχρι να φθάσουμε στο νοσοκομείο.
   
•    Ρινορραγία (αιμορραγία από τη μύτη)
Η μύτη έχει πλούσια αιμάτωση και για το λόγο αυτό, η ρινορραγία είναι η συνηθέστερη αιμορραγία που αντιμετωπίζουμε.
Συνήθως σταματάει εύκολα, αν τοποθετήσουμε μέσα στο ρουθούνι που αιμορραγεί ένα βαμβάκι ποτισμένο με οξυζενέ. Το βαμβάκι πρέπει να έχει τέτοιο μέγεθος, ώστε να πιέζει ελαφρά το ρουθούνι, να χωράει δηλαδή με κάποια δυσκολία.
Με το δάκτυλό μας πιέζουμε εξωτερικά  το ρουθούνι, μέχρι η αιμορραγία να σταματήσει.
Αν η αιμορραγία επιμένει για πολύ ώρα, πρέπει να μεταφέρουμε τον ασθενή σε εφημερεύον νοσοκομείο, χωρίς να σταματήσουμε να πιέζουμε.

•    Εσωτερική αιμορραγία
Εσωτερική λέμε την αιμορραγία που μπορεί να συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματός μας, χωρίς να φαίνεται από έξω. Προκαλείται σχεδόν πάντα από τραυματισμό, και αφορά συνήθως την κοιλιά και σπανιότερα τον θώρακα.
Την υποπτευόμαστε σε κάθε τραυματία που:
•    δεν αισθάνεται καλά,
•    είναι ωχρός
•    αιμορραγεί από το στόμα ή τα ούρα
•    δεν επικοινωνεί καλά (έχει σύγχυση ή είναι ανήσυχος)
•    έχει πολύ γρήγορο σφυγμό (περισσότερες από 100 σφύξεις το λεπτό)
•    είναι αναίσθητος.
Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν όλα αυτά τα κριτήρια. Και με ένα μόνο από τα παραπάνω, πρέπει να θεωρήσουμε ότι υπάρχει αυτή η πιθανότητα και να καλέσουμε αμέσως ασθενοφόρο.
Κρατάμε τον τραυματία ξαπλωμένο και τον σκεπάζουμε με μια κουβέρτα για να μην πάθει υποθερμία. Αν χάσει τις αισθήσεις του ελέγχουμε την αναπνοή του και τις σφύξεις της καρωτίδας, για να εφαρμόσουμε αν χρειάζεται, καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).
από  Διονύσης Κουφουδάκης  MD PhD MSc DTTA DIMC RCSEd Γενικός Χειρουργός Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών Αιγίου 1 Ναύπλιο 21100 Τηλ. 2752096446

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου